Ovenpå det lidt tanketunge indlæg i går kommer her et, der gerne skulle kunne glide lettere ned.
I dag er dagen nemlig gået med en stribe af trivielle og lavpraktiske gøremål. Træning, en tur i IKEA efter en lille parasol til altanen og indkøb af oksekød til det smarte og og ganske maskuline køkkenudstyr jeg gav Casper den anden dag. En Stuff It Burgerpresser.  Hold nu op, det er en smart fidus. Den gør det nemt og bekvemt at få fyld i din burger. Vi valgte selvfølgelig ost! Det er man altid sikker på virker til de sarte smagsløg.

Men dagen i dag var også tidspunktet, hvor den fine drinksdispenser fra Kilner blev afprøvet i alt sin pragt og glorie. Og den er underlyndeme smart! Vi lavede en dejlig saft af det hyldeblomstsaft jeg producerede i weekenden. (Det er altså oppe over, hvis du selv skal nå det, og det skal du. For hold kegle det er lækkert!). Saften kom i den fine dispenser, og det er nu praktisk at kunne lave en røvfuld af gangen. Så husker jeg hvert fald at få drukket de to liter man mindst skal indtage om dagen. IMG_0976{Fyldt med lækker hyldeblomstsaft, appelsiner og lime}

IMG_0978 IMG_0982

Vi rykkede hele baduljen ud i haven, hvor solen skinnede så pragtfult og jeg kunne fordybe mig i speciale imens jeg nød både vejr og smagsløg, der blev kildet af sødt og surt fra den hjemmelavede saft.

Jeg har søgt inspiration på nettet til en opskrift, men har faktisk blandet lidt forskellige og selv tilføjet ingredienser også. Jeg synes nemlig, at de helt traditionelle opskrifter er fyldt med ret meget sukker. Og hvis jeg kan skære ned på sukkeret og erstatte det med andet, så gør jeg det altså.

Størstedelen af sødmen i drikken kommer derfor fra stevia. Kun 1 deciliter sukker brugte jeg. Men jeg kan også godt lide, at det er en “voksensaft” om man vil. At den er lidt sur og ikke alt for sød. Smagen af hyldeblomst trænger på denne måde også virkelig igennem. Her kommer derfor en (lidt på gefühlen) opskrift jeg endte med et bikse sammen og bruge.

{SUNDERE HYLDEBLOMSTOPSKRIFT}

INGREDIENSER
Ca. 30 buketter hyldeblomst
Ca. Halvanden til to citroner (gerne økologiske for de skal ligge og trække sammen med hyldeblomsterne)
Ca. Halvanden deciliter stevia
Ca. En deciliter sukker
Ca. 1,5 liter kogt vand
Atamon 

FREMGANGSMÅDE
Skyld hyldeblomsterne let, og klip hovederne af buketterne så du får mindst mulige stængler med.
Find en gryde eller skål af passende størrelse og placer både hyldeblomster og citroner (skåret i skiver) i gryden. Hæld stevia og sukker over. Kog vandet og hæld over blomster, citroner, stevia og sukker.
Lad det nu trække 3-4 dage i køleskab. Rør gerne rundt et par gange om dagen i mikset.

Filtrer saften fra efter det har trukket. Jeg brugte et rent viskestykke. På den måde er du sikker på at få mindre partikler siet fra. Tilføj nu ca. 1. spsk. atamon til saften. Dette er konserverende og gør at saften holder længere. Jeg skoldede den flaske jeg brugte til saften og rystede også den med en sjat atamon. Atamon hæmmer skimmel og bakterier og virker bedst i f.eks. marmelade og saft. Det er derfor en rigtig god ide at bruge – især når denne opskrift ikke har særlig meget sukker – og derfor ikke særlig meget naturligt konserverende.  

Det er faktisk ret nemt. Og man får en lækkert, hjemmelavet og frisk produkt ud af det. Som du ved præcist, hvad der er puttet i.

Har du prøvet at lave hyldeblomstsaft og følger en specifik opskrift?