Jeg er vokset op i et hjem, hvor der konsekvent er kaffe på kanden. Der går ikke en morgen, hvor det første min far gør er at sætte kaffe over til at starte dagen på. Kaffe mig her og kaffe mig der. I min fem år lange studietid har kaffe også været en stor faktor. Ligefra den mere og mere hypede to-go kop til den bitre og stærke kantine kop til den hjemmebryggede blide kop. Nu er der endda åbnet en Starbucks på Campus i Odense – det siger lidt om, at kvaliteten af kaffe har ændret sig for de studerende. Kæder som Baresso oplever mere og mere succes, men der skyder også flere og flere mindre og mere personlige butikker op, der kan være dig til undsætning med en god kop kaffe. Kaffe er ikke længere kun knuste bønner.

Det er en del af den måde vi samles på, udtrykker vores identitet med og viser hvem vi er.

Er du typen, der kun drikker filterkaffe af porcelænskrus? Måske stempelkander du den, eller slow-brygger den? Skal det gå hurtigt med at få lavet kaffen, fordi det skal være et fix? Eller drikker du kaffe fordi du nyder de ofte lidt bitre toner på tungen? Eller er du mere til den søde sirupspåvirkede? Måske ynder du at spadsere ned ad gågaden med en kop fra Coffee and Eat i Odense? Eller er du mere til en latté tiramisu fra vores alle sammens Baresso? Eller er du en basic bitch med din Starbuckskaffe? Du har måske dit eget to-go krus du fylder hver morgen med kaffe?

Måske er det dig, der står og laver kaffen til alle os koffein (og nogle gange sirup) hungrende kaffeentusiaster? Hvilken kaffe foretrækker du?

Jeg drikker i snit 1-2 kopper kaffe hver dag. For nogle er det meget, for (min far) andre er det lidt. For mig er det passende. Min krop begynder simpelthen at sitre, kommer jeg for meget kaffe på maskineriet.

Her i sommervarmen (eller det, der skulle have været sommervarmen), ynder jeg at lave iskaffe. Min iskaffe må gerne smage af kaffe. Hvis du kan følge mig? Den skal helst ikke være alt for sød, hvorfor jeg ikke bruger sukker i min iskaffe (men ofte lidt sød, alt for bitter skal den ikke være). Derfor deler jeg nu den nemmeste og bedste opskrift på hjemmelavet iskaffe – uden du behøver at have hverken kaffemaskine eller andet fancy kaffeudstyr! Det eneste du skal bruge er noget helt almindeligt filterkaffe (gerne af en lidt god kvalitet).

IMG_1223 IMG_1225


Vej ca. 150 gram kaffe af i en stor skål
Kog ca. 1,5 liter vand og hæld over kaffen.
Rør rundt i blandingen og lad det stå til dagen efter for at trække
Filtrer nu kaffen fra (jeg bruger et viskestykke, der gerne må blive lidt misfarvet), og du har nu den perfekte kaffeekstrakt til en iskaffe.

Hæld ekstrakten på f.eks. en patentflaske og opbevar den i køleskabet. Jeg rystede patentflasken med lidt atamon inden jeg hældte ekstrakten på. Når du vil have en iskaffe blander du ekstrakten med koldt mælk og isterninger. Forholdene varierer efter, hvor stærk du vil have den. Bland sød eller sukker i og du har nu lavet en nem iskaffe!

Det gode ved denne fremgangsmåde er, at du ikke behøver nogle kaffemaskiner og du skal ikke lave kaffe hver gang du vil have et glas iskaffe. Ekstrakten står parat i køleskabet.

Iskaffen kan nemt piftes op med f.eks. nogle kugler vaniljeis eller lidt Baileys. Mums!